20 jaar Leo Smit Stichting
Login

Nederlands Muziek Instituut


Het Nederlands Muziek Instituut beheert de muziekmanuscripten en archieven van vele Nederlandse componisten. Werken die door onderzoek van de Leo Smit Stichting gevonden worden vinden uiteindelijk een veilige en toegankelijke plek in het NMI in Den Haag.

Samen met het NMI en het Theater aan het Spui organiseerde de Leo Smit Stichting in 2011 een serie van drie concerten in Den Haag onder de titel 'Vervolgde Componisten aan het Spui'.
www.nederlandsmuziekinstituut.nl

Donemus


Alle werken van Leo Smit zijn verkrijgbaar in de webshop van Donemus. Op dit moment werkt de Leo Smit Stichting samen met Donemus om naast de composities voor fluit ook de overige werken van Dick Kattenburg uit te geven.
www.donemus.nl

Zentrum für Verfemte Musik


Aan de Hochschule für Musik und Theater Rostock werd in januari 2008 een centrum voor verboden muziek geopend. In het archief worden zo'n 700 composities en documenten van vervolgde componisten bewaard en toegankelijk gemaakt. Het centrum organiseert festivals, tentoonstellingen en concerten. Regelmatig wordt een concours georganiseerd waarin jonge ensembles de muziek van vervolgde componisten uitvoeren. Met deze zusterorganisatie in Rostock/Schwerin werkt de Leo Smit Stichting nauw samen met Volker Ahmels.

Rediscovering Suppressed Musical Treasures of the Twentieth Century

The Orel Foundation

Orel Foundation
De website van The Orel Foundation (opgericht door James Conlon) biedt een schat aan informatie over vervolgde componisten. Met biografieën en werkenlijsten van 25 componisten, een concertagenda en veel interessante essays. De Leo Smit Stichting werkt samen met deze zusterorganisatie in de Verenigde Staten.
www.orelfoundation.org

Musica Reanimata

logo musica reanimata
De Duitse vereniging Musica Reanimata houdt zich bezig met onderzoek naar door de nazi's vervolgde componisten en hun muziek. De vereniging organiseert concerten en geeft publicaties uit. De website geeft van tientallen componisten een korte biografie. De Leo Smit Stichting werkt met deze Berlijnse organisatie nauw samen.
www.musica-reanimata.de

Music of Remembrance

Music of Remembrance
In Seattle organiseert artistiek leider Mina Millner concerten en educatieve programma's, ze neemt cd's op en geeft opdrachten voor nieuwe composities die de herinnering aan musici tijdens de Holocaust levend houden. Elk voor- en najaar is er een concert in Benaroya Hall en sinds 2005 treedt Mina Millner overal in Seattle op met de gratis concerten 'Sparks of Glory'.
www.musicofremembrance.org

website over Ignace Lilien

website Ignace Lilien
Frans van Ruth stelde een zeer lezenswaardige website samen over componist Ignace Lilien. De site bevat naast biografische gegevens talloze foto's uit de familiealbums en een zeer uitgebreide werkenlijst. www.ignacelilien.nl

Jascha Nemtsov's onderzoek naar vervolgde componisten

Jascha Nemtsov
Pianist en musicoloog Jascha Nemtsov doet onderzoek naar vervolgde en vergeten componisten in het Oost Europa van voor de Tweede Wereldoorlog. In 1908 werd de 'Society for Jewish Folk Music' opgericht in Sint Petersburg. In de jaren dertig werd het gezelschap het slachtoffer van Stalinistische antisemitische politiek. De Tweede Wereldoorlog betekende het einde: vele joodse musici en componisten werden verdreven en vermoord. Op de website www.musica-judaica.com publiceert Jascha Nemtsov zijn bevindingen. In december 2010 was hij te gast in de Uilenburger Concerten met werk van Jakob Schönberg en Alexander Weprik.

OrpheusNews

OrpheusNews
De Oostenrijkse vereniging OrpheusNews stelt zich ten doel informatie te verzamelen en te verspreiden over componisten en musici die vervolgd werden door de nazi's of uit Oostenrijk moesten vluchten. Op de website is nieuws te vinden over concerten en publicaties. www.orpheusnews.at

Defiant Requiem

Defiant Requiem
Defiant Requiem is een organisatie die de nagedachtenis aan de Tjechische dirigent Rafael Schächter levend houdt. Schächter dirigeerde zestien uitvoeringen van Verdi's Requiem in Theresienstadt in de periode 1943-44. Zijn motto was 'Wat we niet tegen de Nazi's kunnen zeggen, zingen we wel'. Bij de laatste uitvoering in 1944 waren er slechts 60 van de oorspronkelijke 150 zangers over.

De organisatie heeft een (Engelstalige) website met prachtig educatief materiaal. In 2010 werd Verdi's Requiem uitgevoerd in combinatie met filmbeelden van getuigenverslagen uit Theresienstadt.
www.defiantrequiem.org

Pro Musica Hebraica

logo Pro Musica Hebraica
Pro Musica Hebraica uit de Verenigde Staten legt zich toe op het programmeren van klassieke Joodse muziek. Sinds 2008 is er een eigen concertserie in Washington DC. De website geeft informatie over verschillende componisten en een korte geschiedenis van de Joodse klassieke muziek. www.promusicahebraica.org

Exil.Arte in Wenen

In Wenen leiden Gerold Gruber en Michael Haas het Exil.Arte Zentrum, een kennis- en documentatiecentrum over componisten die Oostenrijk moesten ontvluchten na de Anschluss in 1938. Er zijn tentoonstellingen en concerten en er is een online database. De Leo Smit Stichting werkt samen met deze zusterorganisatie in Wenen.
www.exilarte.at

Lexicon vervolgde musici

Aan de universiteit van Hamburg in Duitsland wordt sinds jaar en dag gewerkt aan een lexicon van honderden vervolgde musici in Duitsland en Oostenrijk. De website bevat o.a. biografieën, werkenlijsten, foto's en verwijzingen naar bronnen. www.lexm.uni-hamburg.de

logo universiteit Hamburg

Stichting Cellosonate

Pianist Frans van Ruth en celliste Doris Hochscheid zijn de drijvende krachten achter de Stichting Cellosonate. Op hun website www.cellosonate.nl brengen zij alle Nederlandse muziek voor cello en piano bij elkaar in een digitale catalogus. Daarnaast zijn er al zes cd's verschenen met vergeten pareltjes uit de Nederlandse muziekliteratuur.

Ontdek Nederlandse muziek voor cello

Musiques régénérées

In Montpellier houdt Claude Torres een zeer complete database bij van opnames van vervolgde componisten en musici. Op de site zijn veel foto's te zien. www.musiques-regenerees.fr

Joodse componisten

Op 8, 15, 22 en 29 mei 2005 werd een 4-delige radio-documentaire uitgezonden over leven en werk van vijf Nederlands-Joodse componisten uit de periode tussen de beide Wereldoorlogen: Leo Smit, Daniël Belinfante, Nico Richter, Dick Kattenburg en de componiste Rosy Wertheim. Wim de Vries en Ger Poppelaars verrichten voor deze serie het onderzoek dat als basis diende voor de biografieën van Dick Kattenburg en Daniël Belinfante op de website van de Leo Smit Stichting. Op de website van de Joodse Omroep vindt u de vijf biografieën bij de radioserie, allen geschreven door Wim de Vries naar aanleiding van zijn onderzoek.

website Joodse componisten

Franz Schreker

Michael Haas, auteur van het boek 'Forbidden Music' en voormalig curator muziek van het Joods Museum in Wenen heeft een digitale tentoonstelling ingericht rond Franz Schreker, de Oostenrijkse componist die vanwege zijn Joodse achtergrond samen met Arnold Schönberg in 1933 ontslagen werd aan de Pruisische Kunstacademie in Berlijn.

online exhibition Franz Schreker

Arts in Exile

De Nationale Bibliotheek in Duitsland heeft een virtuele tentoonstelling samengesteld over kunstenaars die noodgedwongen Duitsland moesten verlaten tijdens het naziregime. De website is zowel Engels- als Duitstalig.
www.arts-in-exile.de

screendump Arts in Exile

De Tweede Wereldoorlog in muziek

Nicole Janssen van MusicForce bracht op de website www.wo2-muziek.nl een schat aan informatie samen over de belangrijke rol die muziek speelde in de oorlog. Op de site zijn interviews te zien met ooggetuigen, is muziek te beluisteren en zijn artikelen te lezen. De trompettist op de foto is Pieter Dolk, samen met Marius Flothuis, Nico Richter en Piet van den Hurk gevangen in Vught.

Pieter Dolk

Website Bertus van Lier

Hans van Lier, de oudste zoon van componist Bertus van Lier (1906-1972) heeft een website over zijn vader gemaakt met o.a. een uitgebreide biografie en gedetailleerde informatie over de oorlogstijd.

Bertus van Lier

Voix Étouffées

In Frankrijk houdt het 'Forum Voix Étouffées' zich bezig met de promotie van het werk van componisten die in de Tweede Wereldoorlog vervolgd werden. Om het jaar wordt er een festival georganiseerd. In 2012 worden acht concerten gegeven in Straatsburg en Parijs, van 27 januari tot en met 7 februari. Op het programma staan werken van componisten als Viktor Ullman, Ernst Toch, Ernest Bloch en Erich-Wolfgang Korngold. Kijk voor meer informatie op www.voixetouffees.org.

Forum Voix Etouffes

Music and the Holocaust

Een viertalige website over de rol van muziek in de Holocaust. De artikelen beschrijven de diversiteit aan muzikale activiteiten in kampen en ghetto's. Er is niet alleen aandacht voor professionele musici en componisten, maar ook voor muziek van gewone mensen die het leven van alle dag probeerden te trotseren. Er zijn liederen te beluisteren die door slachtoffers in heel Europa werden gezongen, maar ook composities uit Theresienstadt. De foto van het strijkorkest in Westerbork komt van deze website. holocaustmusic.ort.org

Orkest Kamp Westerbork

Künste im Exil

Een interessante virtuele tentoonstelling over kunst en kunstenaars die zich noodgedwongen in het buitenland vestigden. www.kuenste-im-exil.de.

homepage
Links