20 jaar Leo Smit Stichting
Login
homepage
Leo Smit Ensemble

 

Thuis in het repertoire


In de loop der jaren heeft artistiek leider Eleonore Pameijer een groep betrokken musici om zich heen verzameld die ervaring hebben met het spelen van nieuwe muziek. Dit kan pas ontdekte muziek zijn, waarbij gespeeld wordt uit kopieën van handschriften van de componist. Maar vaak gaat het ook om nieuwe muziek die speciaal voor deze musici gecomponeerd is. Het spelen van nieuwe muziek vraagt een grote betrokkenheid en de bereidheid om veel te studeren en repeteren.

De musici hebben allen hun sporen verdiend op internationale podia en spelen regelmatig samen tijdens de Uilenburger Concerten en bij cd-opnames. Het ensemble is flexibel inzetbaar, in overleg met de artistiek leider wordt een programma op maat samengesteld.

Het Leo Smit Ensemble bestaat in wisselende bezetting uit:
Eleonore Pameijer - fluit en artistieke leiding
Arjan Woudenberg - klarinet
Irene Maessen - sopraan
Ursula Schoch - viool
Elisabeth Perry - viool
Ásdís Valdimarsdóttir - altviool
Stephan Heber - cello
Michael Stirling - cello
Marcel Worms - piano
Tatiana Koleva - marimba en slagwerk


Het Leo Smit Ensemble speelde tijdens de Geneco Componisten Salons negen werken van jonge componisten in een openbare repetitie. Het ensemble stond voor deze gelegenheid onder leiding van Ruud van Eeten en bestond uit Eleonore Pameijer (fluit), Arjan Woudenberg/Jesse Faber (klarinet), Irene Maessen (sopraan), Elisabeth Perry/Richard Wolfe (viool), Ásdís Valdimarsdóttir (altviool), Michael Sterling (cello), Tatiana Koleva (percussie) en Marcel Worms (piano).

  Leo Smit Ensemble

Leo Smit Ensemble

Vlnr. Marcel Worms (piano), Eleonore Pameijer (fluit), Irene Maessen (sopraan) en Stephan Heber (cello). Klik op de bijlage voor een versie in hoge resolutie. De foto is gemaakt door Pieter Boersma. Bij gebruik graag vermelden.

_DSC2980.JPG

Jacques Beers en Leo Smit in Parijs

Op zondag 5 juni 2011 trad het Leo Smit Ensemble op in de Duits evangelische kerk in Parijs in een programma rond de Franse componist Jehan Alain. Op het programma stonden werken van Maurice Ravel, Jacques Beers en Leo Smit. Jehan Alain was net als Leo Smit een slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog. De werken werden uitgevoerd door Eleonore Pameijer (fluit), Irene Maessen (sopraan) en Marcel Worms (piano). De presentatie was in handen van Jurjen Vis.

Leo Smit Ensemble in Göttingen

Auschwitzherdenking Göttingen

In het kader van de Joodse Cultuurdagen traden Irene Maessen (sopraan), Eleonore Pameijer (fluit), Stephan Heber (cello) en Marcel Worms (piano) op in Chemnitz op 15 maart 2011. Op het programma 'Hommage à Szymon Laks' stonden bovendien werken van Leo Smit, Henriëtte Bosmans, Dick Kattenburg en Jeff Hamburg.

Componisten Salons

Op 23 maart, 20 april en 25 mei 2011 werden drie Componisten Salons georganiseerd in het Bethaniënklooster te Amsterdam. De masterclasses met publiek voor jonge of beginnende componisten zijn een samenwerking tussen het 100-jarige Genootschap van Nederlandse Componisten, de Leo Smit Stichting en het Bethaniënklooster. Elke avond werden er drie nieuwe stukken ingestudeerd en besproken door het Leo Smit Ensemble o.l.v. dirigent Ruud van Eeten.

Voor deze workshops hebben 25 componisten werk ingezonden. Een jury selecteerde negen werken voor de masterclasses. Deze werken dingen tevens mee naar de Henriëtte Bosmans-prijs en de Tera de Marez Oyens-prijs. De finale en tevens prijsuitreiking vond plaats op 17 september in het Bethaniënklooster.

Het Leo Smit Ensemble bestond voor deze gelegenheid uit Irene Maessen (sopraan), Eleonore Pameijer (fluit), Arjan Woudenberg (klarinet), Elisabeth Perry (viool), Ásdís Valdimarsdóttir (altviool), Michael Stirling (cello), Tatiana Koleva (percussie) en Marcel Worms (piano).