20 jaar Leo Smit Stichting
Login

35 vervolgde Nederlandse componisten herontdekt

Digitaal monument


In de Tweede Wereldoorlog zijn de carrières van veel componisten geknakt. Een groot aantal van hen moest vluchten, velen werden vermoord. Dit was het geval in heel Europa en zelfs daarbuiten. In de afgelopen jaren is het duidelijk geworden dat alleen al in Nederland ten minste 35 componisten, vrouwen en mannen die hele goede muziek hebben geschreven, zijn vervolgd en vergeten.

De Leo Smit Stichting bestaat in 2016 twintig jaar. In dat jaar namen we ons voor een digitaal monument te realiseren voor deze vervolgde componisten. Inmiddels is Forbidden Music Regained een feit. Met dit digitaal monument willen we hun vergeten muziek ook op het internationale podium weer een plek geven. De Engelstalige website bevat van elke componist een biografie, fotomateriaal en een werkencatalogus. Programmeurs en musici kunnen in de catalogus op allerlei manieren zoeken naar geschikte muziek voor hun concert. Een violist kan bijvoorbeeld op zoek gaan naar werk voor viool solo of muziek voor viool en piano. Een programmeur kan op zoek gaan naar muziek die tijdens de oorlog is gecomponeerd door te selecteren op jaartal. Bij elk werk wordt vermeld waar het manuscript zich bevindt en hoe de muziek besteld kan worden. Zoveel mogelijk worden ook luistervoorbeelden en achtergrondinformatie over het stuk toegevoegd.

Inmiddels plannen we een volgende fase: het online beschikbaar stellen van manuscripten en het uitgeven van bladmuziek. Ook zullen er steeds nieuwe componisten worden toegevoegd.

Helpt u mee bouwen verder bouwen aan het digitaal monument? Voor € 750,- kunt u een componist adopteren!

De volgende componisten zijn inmiddels opgenomen in het digitaal monument:

Daniël Belinfante, Johanna Bordewijk-Roepman, Henriëtte Bosmans, Fania Chapiro, Lex van Delden, Sem Dresden, Marius Flothuis, Géza Frid, Jan van Gilse, Simon Gokkes, Bob Hanf, Paul Hermann, Julius Hijman, Mischa Hillesum, Dick Kattenburg, Leo Kok, Hans Krieg, Hans Lachman, Bertus van Lier, Ignace Lilien, Israel Olman, Wilhelm Rettich, Nico Richter, Andries de Rosa, Samuel Schuijer, Paul Seelig, Leo Smit, Theo Smit Sibinga, Martin Spanjaard, Zoltán Székely, Marjo Tal, Max Vredenburg, Franz Weisz en Rosy Wertheim.

Beknopte Nederlandstalige informatie over deze componisten vindt u hier.Sam Schuijer

Adopteer een componist!

U kunt ons helpen verder te bouwen aan Forbidden Music Regained. Bijvoorbeeld door een componist te adopteren voor € 750,-
Neem voor meer informatie hierover contact op met Carine Alders,

secretariaat(_AT_)leosmit.nl
.

Uiteraard zijn ook kleinere bijdragen zeer welkom. U kunt u bijdragen storten op rekeningnummer NL45 TRIO 0781 4311 31 t.n.v. de Leo Smit Stichting, o.v.v. 'Forbidden Music Regained'

Voor meer informatie over doneren aan de Leo Smit Stichting kunt u hier kijken.

Alvast hartelijk dank!


Leo Smit Stichting